ponedeljek, 6. maj 2013

Letne gume nameščajte v parih ali pa zamenjajte cel komplet

Ko boste nameščali letne gume bodite pozorni na nekatera pravila, ki pri tem veljajo. Nujno je namreč, da gume namestite v celotnih kompletih oziroma, če res ne gre drugače, v parih na sprednji in zadnji strani. Če boste gume namestili v različnih parih, lahko to znatno ovira ravnanje in ravnotežje vozila. Ovirano bo tudi delovanje ABS sistema.

Letne gume zato raje kupite v paru, tudi, če boste kdaj morali zamenjati le eno. Pari gum morajo biti namreč enaki glede na gradbeno velikost, znamko in tip. Pazite, da bo obraba tekalne plasti približno enaka. Bistveno je, da so gume enake na vsaki strani, zelo zaželeno pa je, da so prednji in zadnji pari prav tako v sosledju. Izjeme so visoko zmogljivi avtomobili, katerih gume so zadaj navadno večje.

Če zamenjate le dve, je treba nove letne gume namestiti na zadnja kolesa, ne glede na to kakšno vozilo imate. Pomembno je, da se ohrani maksimalna vlečna sila na zadnjih kolesih, saj se le tako zagotovi stabilnost. V primeru, da boste nove gume zamenjali na sprednjih kolesih, zadaj pa pustili obrabljene, bo vozilo precej nestabilno. Veliko razliko v obrabi je potrebno preprečiti in povsod namestiti nove letne gume, ali pa približno enako rabljene tako spredaj kot zadaj.

www.gume-profi.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.