sreda, 29. maj 2013

Gume pod nizkim tlakom se hitreje obrabijio

Ali ste vedeli, da je poraba goriva večja, če je tlak v pnevmatikah prenizek. Poleg tega je tudi obraba gume neenakomerna. Prenizek tlak vpliva tudi na slabše vozne lastnosti. Verjetno pa marsikateri voznik ne ve ali so njegove gume pod prenizkim tlakom, saj se to na prvi pogled ne opazi. Razlike pa se pokažejo med vožnjo, saj je avtomobil v tem primeru bolj nemiren kot sicer. Gume se iz zavoja v zavoj namreč lahko posedajo in tako ovirajo mirno in predvsem varno vožnjo. Spreminjanje smeri je zato bolj težavno, avtomobil pa je manj ubogljiv in predvidljiv.

Ne le da je ob vožnji s prenizkim tlakom v pnevmatikah ovirana stabilnost vozila, zvijanje gum skozi zavoje pomeni tudi njihovo hitrejšo obrabo. Gume se ne bodo obrabile enakomerno, saj se bodo zaradi zvijanja obrabile tudi na boku. V primeru, da so gume pod zares nizkim tlakom, se bodo sčasoma obrabile do samega platišča.

Svetujemo vam torej, da redno preverjate tlak v vaših pnevmatikah in se tako izognete njihovi prezgodnji obrabi. Ne bodo vam hvaležne le gume, temveč tudi vaša denarnica in nenazadnje ostali udeležencev prometu, saj boste na tak način poskrbeli za večjo varnost.

www.gume-profi.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.