petek, 15. februar 2013

http://www.gume-profi.si/novice/gume-pravilno-vzdrzujte/

Da vaše gume ostanejo uporabne do izteka življenske dobe in jih ni potrebno menjati prej, jih morate pravilno vzdrževati. Skrbeti morate za primeren tlak, preverjati tekalno plast in skrbeti za uravnoteženost koles. Ko gum ne vozite, pa jih morate pravilno shranjevati.

Več kot štiri leta stare gume imajo lahko še vedno dober profil, če ste šofer, ki na leto ne prevozi veliko kilometrov. Vendar se po štirih letih začne material starati in vaše gume niso več zanesljive. Če ne prej, je po petih do najkasneje šestih letih potrebno gume zamenjati. Stare gume pustite pri vulkanizerju ali pa jih odpeljete v zbirni center, kjer jih prevzamejo za predelavo. Stare gume so še vedno koristni odpadek. Pomembno je, da se ga »znebite« tako, da ne obremenjujete okolja.

Kako vzdržujete gume, da jih boste lahko kar najdlje vozili?

Najmanj enkrat mesečno preverite tlak.
Neprimeren tlak pospeši obrabo, gume se pregrevajo, poraba goriva se poveča. Zanesljivo preverite tlak le, če so gume hladne. Najbolje je, da še »hladen avto« odpeljete do najbližje črpalke. Če ugotovite, da gume kar naprej izgubljajo tlak in ga morate kar naprej popravljati, je zagotovo nekaj narobe. Gume naj pregleda vaš vulkanizer, ki vam bo tudi najbolje svetoval, kako odpraviti težavo. Razlog za puščanje tlaka so poškodbe ali puščanje ventila.

Preverjajte stanje tekalne plasti gume.
Tekalna plast je tisti del gume, ki se oprijema cestišča. Profil v tekalni plasti odvaja vodo. Kako dober je še profil, vidite po indikatorju obrabe, ki je vtisnjen v tekalno plast. Neenakomerna obraba tekalne plasti je znak, da imajo gume neprimeren tlak ali optika ni dobro nastavljena. Optika je potrebno na novo nastaviti, če zadanete v oviro ali v cestno luknjo.

Skrbite za rotacijo.
Rotacija pomeni, da menjate mesta gum na vozilu. Tako preprečite neenakomerno obrabo tekalne površine posamezne gume. Gume so namreč na posameznih delih vozila različno obremenjene. Sprednje se obrabijo bolj kot zadnje.

http://www.gume-profi.si/

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.