četrtek, 28. februar 2013

Gume naj imajo vedno primeren tlak

Če gume izgubljajo tlak, je potrebno takoj ukrepati. Lahko ste povozili kak tujek, lahko je guma porozna ali pa pušča ventil na platišču. Pravtako je lahko poškodovano platišče.

Kolikšen je primeren tlak, je odvisno od tipa vozila.Proizvajalci vozil predpišejo tlak , ki je primeren za vozilo. Podatek o primernem tlaku gume najdete na notranji strani okvirja voznikovih vrat, v priročniku za avto ali na notranji strani pokrova za dolivanje goriva. Kakšen je primeren tlak vaše gume, bo zagotovo vedel tudi vaš vulkanizer.

Zračni tlak gume je potrebno preveriti vsaj enkrat mesečno in pred vsakim daljšim potovanjem. Preverjajte pa tudi tlak rezervne gume. Le ta mora biti uporabna v vsakem trenutku.

Če gume nimajo primernega tlaka obstaja nevarnost, da bo oprijem na cesti slabši, zavorna pot pa daljša. Lahko pa pride tudi do poškodb gume ali platišča ob neprimernem tlaku. Ob neprimernem tlaku gume se življenska doba skrajša in zviša se poraba goriva.

Priporočen tlak za gume na prednji in zadnji osi po navadi ni enak.Če ne veste zagotovo in podatkov ne najdete, obiščite vulkanizerja. Prav tako je ob večji obremenjenosti vozila dobro tlak v pnevmatikah povečati, tudi to vam piše v priročniku.

Le z merilnikom boste ugotovili pravilni tlak gume. Tlak lahko izmerite na črpalki.

http://www.gume-profi.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.