četrtek, 14. februar 2013

Gume menjamo zaradi starosti ali obrabe

Do 15. marca so po zakonu obvezne zimske gume. Čeprav je to uradni datum, jih lahko na vozilu pustite, v kolikor se še obeta hladno in mokro vreme. Pri temperaturi manj kot 7 stopinj Celzija tekalna plast letne gume otrdi, kar povzroči slabši oprijem ceste. Zimske gume so mehkejše, zato v mrazu ne otrdijo in zato zagotavljajo boljši dober oprijem ceste. Novejše zimske gume so opremljene z indikatorjem obrabe, tako da zlahka opazite, ko globina profila pade pod 4 mm.

Ko profil zimske gume pade pod 4 mm, je čas za menjavo. Do zakonsko določenega minimalnega profila 3 mm vas ne loči več veliko kilometrov. Globina profila gume je le en dejavnik, ki odloča o tem, kdaj je čas, da gume menjate. Če na leto ne naredite veliko kilometrov, bo profil gume tudi po več letih vredu , vendar bo starost tista, ki bo poslabšala kakovost in zanesljivost vaše gume.

Zimske gume, ki so mehkejše od letnih po več kot štirih letih postanejo trše. S tem se poveča možnost razpok in poškodb, oprijem na mokri cesti ob nizkih temperaturah postane nezanesljiv. Ko vaše gume dosežejo starost pet do šest let, se njihova življenska doba izteče, čeprav lahko še zmerom izmerite predpisan minimalni profil. Čas je, da gume zamenjate.

Da vaše gume ostanejo dovolj dobre do izteka življenske dobe in jih ni potrebno menjati prej, jih morate pravilno vzdrževati. Skrbeti morate za primeren tlak, preverjati tekalno plast in skrbeti za uravnoteženost koles. Ko gum ne vozite, pa jih morate pravilno shranjevati.


http://www.gume-profi.si/

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.