petek, 16. avgust 2013

Gume in oznake na njih

Na boku vsake gume so napisane oznake, ki večini voznikov ne povedo prav veliko. Poleg znamke in proizvajalca ter tipa gume je navedenih še cel kup tehničnih oznak, katerih pomen vam razkrivamo v nadaljevanju.

Daljša oznaka sestavljena iz številk in črk, ki zgleda nekako takle: 195/65R15, ima več pomenov. Prva številka predstavlja širino tekalne površine gume v mm (v tem primeru 195). Sledi odstotek širine tekalne površine (ki v tem primeru znaša 65% od 195 milimetrov). Črka R označuje radialno zgradbo gume. Poznamo tudi diagonalno zgradbo, vendar te oznake ne boste našli, saj so v zadnjih dvajsetih letih pri osebnih vozilih v uporabi samo radialne. Številka, ki sledi črki R je premer notranje strani gume (v našem primeru 15 cm).

Kombinacija številke in velike tiskane črke (primer 91H) označuje nosilni in hitrostni indeks gume. Nosilni indeks nam pove kolikšno breme je posamezna pnevmatika sposobna nositi (91 v našem primeru pove, da obremenitev ene gume ne sme presegati 615 kilogramov), medtem ko hitrostni indeks razkriva dovoljeno hitrost (indeks H dovoljuje maksimalno hitrost 210 km/h).

Oznaka TL-TUBELESS, ki nakazuje, da je pnevmatika brez zračnice, DOT kateri sledijo štiri številke pa nam pomaga določiti starost gume. Prvi dve pomenita teden v letu, drugi dve pa leto, ko je bila pnevmatika izdelana. V kolikor se poleg oznake DOT pojavi tromestna številka, to pomeni, da je bila guma izdelana pred letom 2000.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.