petek, 3. januar 2014

Gume moramo redno preverjati

Veliko slovenskih družin se bo v teh zimskih mesecih odpravilo na daljši ali krajši smučarski oddih. V primeru, da se odpravljate na daljšo pot s precej obloženim avtom je še posebej pomembno, da preverite vaše gume. Stanje vaših pnevmatik je sicer priporočljivo redno kontrolirati skozi celo leto.

Če se profil že bliža meji izrabljenosti, zaviranje na mokrem ali zasneženem cestišču ni več povsem optimalno. Prav tako upade vodljivost in pospeševanje.

Nikar ne čakajte, da profil gume doseže minimalno dovoljeno globino profila, zamenjajte jih že prej. Vsake gume, tako letne ali zimske, naj ne bi vozili več kot štiri leta, četudi je profil lahko še dober. Tudi material se namreč stara in izgubi prožnost, kar je tesno povezano z oprijemom gume.

Med pregledom bodite pozorni na vsako izboklino, zarezo ali razpoko gume. Redno preverjajte tudi tlak v pnevmatiki. Če je tlak neprimeren, se vodljivost vašega avtomobila poslabša, poveča se obraba gum in poraba goriva. Informacijo o najbolj primernem tlaku z vaše gume, najdete v priročniku vašega avtomobila, na pokrovu za gorivo ali na notranji strani vrat. Ob enem nikar ne pozabite na rezervno gumo, saj je treba tudi to redno preverjati. Tudi ta mora biti v dobrem stanju, saj se neprimerne rezervne gume prav tako štejejo za prometni prekršek.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.